Begin december ontvingen wij het droevige bericht van het overlijden van ons voormalig LOVUM-DB-lid Fred Toppen. Na eerder actief te zijn geweest in de medezeggenschap van de Utrechtse faculteit Geowetenschappen waaraan hij als docent/onderzoeker verbonden was, werd hij in 2007 verkozen in de Utrechtse universiteitsraad. Van 2011-2019 was hij voorzitter van diezelfde raad en in die hoedanigheid kreeg hij geleidelijk een steeds actievere rol binnen LOVUM. Van 2016 tot 2019 was Fred een zeer gewaardeerd lid van het dagelijks bestuur, waarin hij de rol van penningmeester vervulde.

Hoe warm zijn hart voor de medezeggenschap klopte, blijkt onder andere uit het feit dat hij ook na zijn pensionering nog beschikbaar was als voorzitter van het Centraal Stembureau van de Universiteit Utrecht en als technisch voorzitter van de Hogeschoolraad van de Hogeschool Utrecht. Waardering voor zijn inzet voor de medezeggenschap kreeg hij deze zomer nog toen het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht hem de zilveren erepenning van de universiteit toekende met daarop als inscriptie “Fred Toppen: verbinder en voorvechter van de medezeggenschap”.

Behalve een groot voorvechter van de medezeggenschap was Fred ook en vooral een fijne, open en betrouwbare collega waarmee je efficiënt kon vergaderen en een concreet plan kon uitwerken, die tegelijkertijd warmte uitstraalde en bijdroeg aan een plezierige sfeer. Het was dan ook voor iedereen in zijn omgeving een schok toen hij dit voorjaar meldde ernstig ziek te zijn. Gelukkig bleef hij helder van geest en heeft hij in zijn eigen stijl – nuchter en warm – geleidelijk aan afscheid van zijn omgeving kunnen nemen. Uiteindelijk is hij op 1 december in alle rust thuis overleden. Ons blijven de herinneringen aan een fijn mens. Wij wensen iedereen die hem nabij was veel sterkte.

 

DB LOVUM